4400, Пазарджик, България

ул. Димчо Дебелянов 58

sales@raisbg.com

Търговски отдел

+359 88 889 9679

Запитвания и оферти

Новини

С оптимизацията и автоматизацията на работните процеси в съвременното производство се появява въпросът как с минимална инвестиция на средства, време и оборудване да се произвеждат различни по форма и сложност детайли. Отговорът е в използването на така наречените хибриди – машини, които могат да добавят и отнемат материал.

Повече за най-новата разработка на РАИС, разказва ръководителят на екипа, работил върху роботизирания комплекс инж. Георги Миразчиев:

Хибридната обработваща машина на РАИС в случая се състои от стругофрезови обработващ център с ЦПУ с 4 оси на управление и робот за напластяване на материал FANUC ARC Mate 100iD. Проектирането и реализацията на CNC струг RAIS Т250MY със заваръчен робот бяха подчинени на изискванията за оптимизиране на разходите на производствения процес. Чрез робота се постига увеличаване на производителността чрез повишаване на скоростта и количеството на напластявания материал. Освен това се постига повторяемост на размери и форма. От значение също така е усъвършенстването и оптимизирането на пренасянето на електродния метал с цел избягване на образуването на пръски, с което се намаляват операциите по почистването им. И не на последно място се решава проблемът с дефицита на изпълнителски заваръчни кадри.

Някои от производителите на такива машини, които са много малко в света, използват лазерна глава и метален прах, което доста скъп вариант. Ние използваме робот с телоподаващ заваръчен апарат, което е по-евтин и гъвкав вариант и също достатъчно добър.

Хибридната машина позволява съвместяване на доста операции от металообработването и то без необходимостта на постоянно присъствие на оператор. Осигурява обработването и възстановяването на сложни детайли без участието на стругар, фрезист, заварчик и шлосер, като позволява изработването и възстановяването на червячни валове, канални ремъчни шайби, също и на шпонкови канали с минимален отпадък. Възможно е и напластяване на по-твърди метали към обикновени конструкционни  стомани. Постига висока производителност, повторяемост на процесите, икономия на материал, висока точност на обработките, допълни инж. Костадин Шатеров от екипа, разработил машината.

T250MY

 

T250MY