4400, Пазарджик, България

ул. Димчо Дебелянов 58

sales@raisbg.com

Търговски отдел

+359 88 889 9679

Запитвания и оферти

Новини

Оторизиран дилър за страна е българският производител на CNC машини - РАИС

 

Българският производител на CNC машини РАИС е оторизиран представител на TAKISAWA  и предлага на българския пазар широка гама стругове на японската фирма с различни типове автоматизация за едросерийно и дребносерийно производство.

Сред разновидностите на предлаганите стругове са двуосен струг, струг с фрезови възможности, с опция за добавяне на Y ос, стругови машини с 2 шпиндела, 1 револверна глава и Y ос, струг с два шпиндела, две револверни глави и на двете – с Y ос, както и т.нар. мултитаскинг струг (Multitasking Machine).

Мултитаскинг струговете са машини за многозадачна обработка. TAKISAWA предлага няколко разновидности на тези машини в TMX серията.  Разновидностите се основават на два основни модела на мултитаскинг струга - – TMX2000 и TMX4000ST. Това са двушпинделни машини с голяма мощност, високопрецизен вграден двигател в левия и в десния шпиндел, с въртяща се наклоняема глава. TMX2000 има две отделни разновидности. Едната е с основен шпиндел и шпиндел, с който се стругова и фрезова, монтиран на В-оста на машината. Машината може допълнително да се надгради и вместо задно седло, което е базовото оборудване, да има допълнителен десен шпиндел. По този начин може да се стругова или фрезова между два шпиндела.

TMX4000ST стандартно е с два шпиндела, с допълнителен шпиндел, с който може да се стругова или фрезова, монтиран на В оста, но и още една допълнителна револверна глава, намираща се под левия шпиндел само за струговане. Всичките шпиндели са шпиндел-мотори, което от своя страна означава, че няма предавки, няма луфтове и обработката става съответно много по-точна и бърза. Основният и десният шпиндел са с 4000 оборота, а шпинделът на В-оста е с възможност от 12 хиляди оборота. TMX серията има допълнителна функция за фрезоване на зъбни колела - както с прави, така и с наклонени зъби. Тези машини освен стругова и фрезова част имат възможност на тях да се направят и зъбни колела, а това спестява време и инвестиции в допълнително оборудване.

Машината има вграден софтуер и клиентът единствено трябва да зададе какъв вид зъби ще прави, а машината сама ще изчисли всичко, без да е необходим допълнителен външен софтуер. Разликата между TMX2000 и TMX4000ST е, че на първата машина може да се произведе детайл с дължина до 600 mm, т.е. междуцентровото разстояние е 600 mm, а при втората машина това  разстояние е 1500 mm. Разлика има и в магазина за инструменти. При по-голямата машина освен стандартен магазин с максимален брой от 72 инструмента, които могат да бъдат Capto или HSK в зависимост от желанието на клиента, има и допълнителен магазин, който е за до три инструмента с дължина до 500 mm и тегло на инструмента до 10 кг. – те са за дълбоко пробиване. Машината е със охлаждане със система с термично-компенсационни възможности, т.е. сама компенсира различни температурни амплитуди. Може да бъде оборудвана със 70-баров агрегат за охлаждане през инструмента.

TMX серията има възможност за множество автоматизации. Един от вариантите е добавяне на прътоподаващо устройство, което зарежда материал през главния шпиндел. Има и два типа хващачи на детайли (parts catcher), които могат да вземат готовия детайл от десния шпиндел. Паралелно с това машината може да има и друг вид автоматично зареждане - чрез  Gantry Loader, който дава възможността да се зареждат и разреждат множество бройки – броят им зависи от заготовката, като някои клиенти се достига и до 100 заготовки. Gantry Loader е базиран на тип магазин. Клиентът зарежда заготовките, а над самата машина се движи манипулатор, който взема готовия детайл и зарежда заготовката. За разлика от робота се пести време от пренастройката – клиентът само определя габарита и точките на заготовката, а функцията на машината сама изчислява пътя и програмата.

Другият плюс е, че тъй като зареждането и разреждането става отгоре на машината през допълнителни отвори, основните врати не се отварят, а това е свързано с икономия на време. За разлика от робота Gantry Loader има ограничение в теглото на детайлите – подходящ е за до 16 кг общо тегло. Машините на TAKISAWA имат и допълнителни менюта в системата на FANUC за по-лесно опериране с машината и по-лесна пренастройка. Машините им са разработени стандартно с опция за автоматична защита от удар, което е гаранция за сигурността при работа. TAKISAWA има добре разработена дилърска мрежа в Европа със седалище в Дюселдорф, част от която е и РАИС. Компанията има възможност да предложи на европейските си партньори годишно около 1500 машини.

За повече подробности се обърнете към оторизирания дилър за България – РАИС ООД.